Toffeeblog

Martínez-éra: A megvalósítási fázis

2013. július 10. - Latz von W.

section_1_5.jpg„Hiszek a végzetben – minden okkal történik. Amikor besétáltam a Goodison Park sajtótermébe, tudtam, hogy a legjobb helyen vagyok. Nem tudom jobb szavakkal leírni, de minden természetesnek és fantasztikusnak tűnt” – Roberto Martínez.

Legutóbb június elején, Roberto Martínez kinevezésekor boncolgattuk a spanyol menedzser és az Everton közös projektje előtt álló kihívásokat, egy hónappal később pedig már a megvalósítás szakaszába lépett a liverpooli csapat új érája. Az mindenképpen jó hír az Everton szurkolói számára, hogy Martínez határozott és tiszta elképzelésekkel bír a csapat rövid és hosszú távú terveit illetően. Mindezekhez kapcsolódik egy letisztultság, amit például jól jellemez az Everton edzőközpontjában berendezett irodája.

„Amint az ember elkezd dolgozni, lassacskán kialakít egy rendet maga körül. Az irodámban szeretem, ha üres az asztalom. Lényegében az egész iroda üres, de mégis rendezett és tiszta. Mindössze egy kávéautomata és egy iPad van bent. Nagyon kedvelem a technológiát, kissé üresnek is érzem magam, ha nincs internetkapcsolatom” – mondta Martínez a Twentyfour7 angol focimagazinnak adott interjújában.

„Nekem lényegében ennél nem is kell több. Minden információ ott van az interneten: bárhol bármikor egy gombnyomással lekérheted a legrészletesebb statisztikai adatokat, legyen szó egy meccsről vagy egy adott játékosról.”

„A csapat edzőközpontja fenomenális (ezt a szót jobb, ha minél előbb megszokják a szurkolók! – a szerk.). A klubnál tapasztalható érzések arra sarkallják az embert, hogy minél többet dolgozzon. A csapat felépítése az U9-es szinttől a felnőtt csapatig kiváló. A létesítmények a legkorszerűbbek. Nem lesz kifogás, minden időnket arra kell szánnunk, hogy fejlesszük a játékosainkat, s hogy a befektetett munkánkat a meccsnapokon kamatoztathassuk.”

„Talán nem ez a legnehezebb dolog, mégis az egyik legizgalmasabb része a munkának, amikor ki kell alakítani egy teljesen új felállást, s amikor egy új játékrendszert kell megalkotni. A tavalyi szezonban elért sikereik kulcsfontosságúak lesznek az előrehaladás tekintetében. Személy szerint imádom azt a játékszenvedélyt, ami a 80-as években volt jellemző az Evertonra. Ez a történelmi hagyomány kulcsot jelent a jövőre nézve is, izgatottan várom a közös munkát.”

„Minden egyes játékost ismerek. A rendelkezésemre álló technikáknak és a televíziónak hála nincs esély arra, hogy bárki is elbújhasson. Kívülről ismerni fogom az Evertonnál játszó játékosokat, de ezzel együtt fontos lesz új játékosokat is igazolni, hogy ösztönözni tudjam a jelenlegi keretet.”

„Az Evertonnál már régóta egy összeszokott keret játszik, ez a csapat valódi erőssége, és nem vélem úgy, hogy ezt a csapatot be kellene törni. Menedzserként csak annyit akarhat az ember, hogy megnyerje magának a keret játékosait, hogy elkezdjen velük dolgozni. Ezt nem tartom nehéz feladatnak, mivel már ismerem őket” – mondta Martínez.

Már Martinez vezényletével folyik a munka

Martíneznek rengeteget segíthet az a tény, hogy a spanyol menedzser az Evertonhoz is átmentette a Wigannél összecsiszolódott technikai személyzetét, akikkel még a swansea-s érában állt össze. Martínez jobbkeze továbbra is Graeme Jones lesz, de csatlakozik a csapathoz Iñaki Bergara kapusedző, Richard Evans gyúró és Kevin Reeves vezető játékosmegfigyelő is. Sőt, a legutóbbi hírek szerint még egy technikai stábtag érkezhet a Wigantől Dennis Lawrence személyében, aki a védelemért felelős edző lesz majd. A beszámolók szerint Martínez szakmai berkeken belül nagyra tartja Lawrence-t, a spanyol menedzser szerint egy innovatív edzőről van szó, aki kiválóan illeszkedik az Evertonnál kialakítandó játékrendszer megvalósításához.

Mindenképpen megkönnyítheti Martínez dolgát, hogy az Everton játékosai is izgatottan várják az új menedzser irányítása alatt bekövetkező új időszakot.

Phil Jagielka, az új csapatkapitány például így vélekedik a csapat előtt álló új éráról:

„Bár már beszéltünk egy párszor a nyár folyamán, hétfőn volt az első alkalmam arra, hogy hosszasan is átbeszéljünk egy-két dolgot az irodájában. A beszélgetésünk nagyon jól sikerült, mindketten alig várjuk az új szezont. Először nyilvánvalóan furcsa lesz kapitányként játszanom, már csak azért is, mert pluszban még meg kell ismernem az új menedzsert is. Én leszek majd a kapocs a játékosok és ő között, remélhetőleg mindenki elégedett lesz a munkámmal.”

„Nagyon izgatottan állok a menedzserváltással létrejött módszerváltáshoz. Egy kissé még furcsa egy másik autót látni a menedzsernek kijelölt parkolóban, vagy amikor egy másik edzővel melegítünk be az edzésre. Nagyon sok játékos már régóta játszik az Evertonnál és hozzá voltunk szokva egy bizonyos rutinhoz. Egy edzőváltás azonban a jó irányba is felforgathatja a csapaton belüli megszokott életet, s új utakat nyithat meg egy játékos karrierjében is. Mindenképpen izgalmas előszezon előtt állunk.”

Jagielka véleményét osztja az Everton másik kulcsjátékosa, Leighton Baines is, aki már az első pillanattól kezdve pozitívan állt Martínez érkezéséhez.

„Roberto neve már az első adandó pillanatban felmerült, mint David Moyes utódja, az embernek pedig már ekkor az volt az érzése, hogy ő nagyszerű választás lenne. Más szellemben fog játszatni bennünket, mint amilyenhez hozzászoktunk, de ez része a fejlődésnek, csak előre lendíthet bennünket.”

„Nagyszerű játékosok fogadják őt az Evertonnál. Nem akarok tiszteletlen lenni, de szerintem sokkal jobban kivitelezhetőbb lesz nálunk az a terv, amelyet a korábbi csapatainál akart meghonosítani. Remek, hogy már ilyen korán kinevezték őt, így lesz idő kidolgozni és átvenni az általa felvázolt taktikai utasításokat. Személy szerint nem tudom, mennyiben lesz más a játékstílusunk, vagy lesz-e formációváltás, de mivel délelőtt és este is lesznek edzéseink, mindenképpen készen fogunk állni a Norwich elleni szezonnyitóra” – vélekedett Baines.

Fellaini is megkezdte a munkálatokat (fotó: evertonfc.com)

Ami a játékoskeretet illeti: a nyár egyik nagy kérdése, hogy mi lesz a két kulcsjátékos, Baines és Marouane Fellaini sorsa. Előbbi játékosért leginkább a Manchester United érdeklődik, a belga középpályást pedig az Arsenallal hozták szóba az elmúlt hetekben. Martínez azonban nem aggódik.

„Azt gondolom, hogy Leighton többet jelent az Evertonnak, mint pusztán egy játékost, ő egy ikon. Baines rengeteget számít a csapatnak és nagyon izgatott vagyok vele kapcsolatban. Nem csak a klub, de az ő számára is fontos idény következik. Az általa mutatott évek óta egyenletes teljesítmény alapján kijelenthető, hogy ő a legjobb balszélső védő az egész országban.  Már alig várom, hogy vele dolgozhassak.”

„Ami Fellainit illeti: nem hiszem, hogy ez gond lenne. Alapjáraton nem lehet szóbeszéd témája egy olyan játékos, aki pillanatnyilag nincs a keretben, vagy ha egy másik csapattal tárgyal. E tekintetben nem szándékozom beszélni vele bármiről is, mert nincs miről. Annyit akarok, hogy álljon készen az új szezonra és hogy vállaljon fontos szerepet a csapaton belül. Értse meg, miért lesz ez fontos idény a számára is. Nem gondolom, hogy a váltás gondolata komolyabban foglalkoztatja őt” – tette hozzá Martínez.

Alcaraz keddtől már az Evertonnál edzhetett - fotó: EvertonFC.com

Az Evertonnál magukhoz képest jócskán korán, már július elején belefogtak az új játékosok leigazolásába. Martínez nem árult zsákbamacskát, a Bill Kenwright által kiizzadott összeget olyan játékosokra fordította, akiket már jól ismer. Arouna Koné érkezéséről már írtunk – azóta pedig hivatalossá vált, hogy Antolín Alcaraz a lejáró szerződése miatt ingyen érkezik az Evertonhoz a Wigantől. Joel Robles személyében Howard mellé is sikerült egy tehetséges kapust igazolni az Atlético Madridtól.

Robles kiválóan védett a Manchester City elleni FA-Kupa döntőben - fotó: EvertonFC.com

Jól értesült spanyol források szerint az Everton meglehetősen közel áll ahhoz, hogy egy szezon erejéig megszerezzék a Barcelona ifjú tehetségének, Gerard Deulofeu-nak a játékjogát. Martínez továbbá szeretné egy tapasztaltabb szélsővel is megerősíteni a keretét: egy korábbi wiganes, Victor Moses kölcsönjátéka szerepel a napirenden. A nigériai játékos mellett még Aiden McGeady vagy Nathan Dyer leigazolása között vacillál a spanyol menedzser. A szakértők szerint a már bemutatott három játékoson túl még egy-két új szerzemény érkezhet az Evertonhoz, viszont sanszos, hogy az egyik kulcsjátékosuktól (valószínűleg Bainestől) meg fognak válni, hogy kiegyensúlyozzák a játékosokra fordított pénzügyi mérlegüket.

Martínez a még fennálló kisebb-nagyobb bizonytalanságok ellenére is bizakodó.

„Kellenek rövid és hosszú távú tervek is. Mindenképpen hasznosítanunk kell azokat a dolgokat, amiket Moyes hagyott maga után. Nekem nyilvánvalóan a hosszú távú célom az, hogy a Bajnokok Ligájába érjünk az Evertonnal. Ehhez álmok és célirány kell. Időre lesz szükségünk, amíg eljutunk addig a szintig. Immáron nem beszélhetünk a múltban láthatott nagy négyesről, de anyagilag számos klub profitál a Bajnokok Ligájában való indulásból.”

Hét meccsük lesz felkészülni az új szezonra - fotó: evertonfc.com

„Az elmúlt években az Everton nagyszerűen teljesített, az előző szezonban elért hatodik hely egészen kiváló. Nagy kihívást jelent, hogy egységgé szervezzük a csapatunkat, de segít, hogy a szurkolók nagyon szenvedélyesek – ők a klub lelke.”

„Én azért vagyok itt, hogy elérjem az álmokat, méghozzá a Bajnokok Ligájában való szereplést. Külön öröm, hogy a klub elnöke, Kenwright úr nagyon elkötelezett a klub iránt. Ő az egyik fontos szempont volt, amiért szívesen jöttem az Evertonhoz. A csapat nyilván át fog alakulni, ehhez pedig idő és az kell, hogy erősek maradjunk a rossz időszakok alatt is.”

„De nem szeretek konkrét célkitűzéseket elárulni, mert a mércét ilyenkor túl magasra vagy alacsonyra is helyezheti az ember. Az Everton kapcsán egy különleges érzése támad az embernek és szeretném, hogy ez így maradjon. Szeretnék majd négy év múlva elégedetten és büszkén hátranézni a közös sikereinkre. Nagyon várom, hogy mit tartogat az elkövetkezendő négy év. Megtiszteltetésnek érzem, hogy azokon az alapokon építkezhetek, amit Moyes hagyott itt, szeretném minél inkább előrelendíteni a klubot” – zárta szavait Martínez.

Az Everton felkészülési időszaka:


július 14. (vasárnap) 18:00 – Austria Wien
július 17. (szerda) - 20:45 – Accrington Stanley
július 27. (szombat) - 15:00 – Blackburn Rovers
július 31. (szerda) - 21:00 – Juventus
augusztus 3. (szombat) – Real Madrid vagy LA Galaxy
//időpont hamarosan – AC Milan / Inter / Valencia / Chelsea
augusztus 11. (vasárnap) – 16:00 - Real Betis

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr378307022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása