Toffeeblog

Mennyire jó csapat az Everton?

2013. december 21. - Latz von W.

Everton_s_crests_for_the_2014_15_season_onwards.jpgA címben feltett kérdésre a rövid válasz a következő: nagyon jó, de lehetne még ennél is jobb. Azonban mivel ez nem egy kérdezz-felelek játék, hanem egy félévértékelőnek szánt blogbejegyzés, ezért a következőkben kicsit bővebben is elemzem a fenti kérdéskört.

Tizenhat fordulón vannak túl a Premier League csapatai és az idény elején az a szokatlan helyzet állt elő, hogy a bajnokságot a Mersey-part és Észak-London uralta, miközben a két manchesteri sztárklub igencsak vergődött. Egy idő után az éllovas négyesből a Tottenham kipukkadt, a helyére pedig a szép lassan magához térő Chelsea és Manchester City léptek. Az Arsenal, a Liverpool és az Everton jó formája viszont tartósnak bizonyult. A mieinké olyannyira, hogy a hatodik fordulóra egyetlen veretlen brigád maradt a ligában: az Everton. Kedvenceink három győzelem mellett három döntetlennel kezdtek – az 1986/87-es szezonban, amikor legutóbb bajnok lett a csapat, pontosan ugyanilyen mutatókkal álltak hat forduló után...

A hetedik körben aztán jött az első vereség – pont attól a Man City-től, amelyet az elmúlt évek során annyiszor megtréfáltunk –, azóta viszont minden meccsen szereztünk legalább egy pontot. Amit pedig a november 23-i városi derbi óta művel a csapat, az valami egészen káprázatos! 3:3 a Liverpool ellen egy fordulatokban gazdag, felejthetetlen derbin; a Stoke City 4:0-ás legázolása; 1:0-ás idegenbeli győzelem a Manchester United ellen, ami 21 év óta az első volt az Old Traffordon; négy nappal később egy 1:1-es döntetlen az éllovas Arsenal vendégeként; végül a Fulham 4:1-es kiütése Leon Osman 300. PL-mérkőzésén, amelyen ünnepeltként gólt is szerzett.

Vajon mi lehet az Everton titka, hogyan fejlődött ekkorát alig egy fél év alatt?

A válasz összetett. Október végén megkérdeztelek titeket, szurkolókat is a facebookon arról, hogyan láttátok a csapat addigi teljesítményét. Abban mindenki egyetértett, hogy Roberto Martínez hozott valamit magával Wiganből, amit nagyon-nagyon hiányoltunk David Moyes alatt. Nem mást, mint a győztes mentalitást. Az Everton erre a szezonra őszinte támadófocival rukkolt elő: bátran nekiment a "nagyoknak" is, és a korábban tapasztaltakkal ellentétben olykor rossz játékkal is sikerült bezsebelnie a három pontot. Ez utóbbi pedig a topklubok egyik legfőbb ismérve.

A Martínez-effektus

A jó eredményekhez persze pusztán a győzni akarás nem elég, ahhoz jó játékosokra is szükség van. És ennél a pontnál kell fejet hajtanunk David Moyes tizenegy éves munkássága előtt. Korábbi menedzserünk olyan alapot hagyott Roberto Martínezre, amelybe tényleg csak egy pár, viszont elképesztően fontos láncszemet kellett beépíteni. Az egyik ilyen hiányzó láncszem Romelu Lukaku volt, a gólvágó, aki akkor is betalál, ha amúgy nincs túlságosan jó mérkőzése. Goal poacher, ahogy az angol fogalmaz. A másik a rengeteget melózó belső középpályás-páros, James McCarthy és Gareth Barry. Ők biztosítják az egyébként rendkívül támadó szellemű csapat stabilitását; nem igazán jellemző idén, hogy csak úgy átfutnak az ellenfelek a középpályánkon. Nem szabad elfeledkeznünk azokról a hasznos kiegészítőemberekről sem, akik lehetőséget kapván mindig képesek voltak azt a bizonyos szükséges pluszt nyújtani – itt elsősorban Bryan Oviedo és Gerard Deulofeu személyét szeretném kiemelni. Az okos csapatépítés egyik leglátványosabb eredménye, hogy az együttes gyakorlatilag nem érezte meg egy olyan kiemelkedő képességű játékos eligazolását, mint amilyen Marouane Fellaini volt. Sőt...

Ha végignézünk a csapaton posztok szerint, azt láthatjuk, hogy igazából nincs különösebben gyenge pontja az Evertonnak. Legalábbis a kezdőben. Tim Howard a kapuban hosszú ideje ihletett formában véd. Szélsőhátvédeink – akik a martínezi érában inkább szárnyvédők (wingback, ha úgy tetszik) – hozzák a tőlük elvárhatót: baloldalt Baines klasszis, a túloldalon Coleman még kicsit hullámzóan teljesít, de egyre jobb. Jagielka és Distin kirobbanthatatlanok középről; előbbi nemhiába angol válogatott, utóbbi kapcsán pedig a mai napig nem értem, hogy a fenébe nem kapott soha francia válogatott behívót. McCarthy-ról és Barry-ről fentebb már értekeztem. Ross Barkley-ban sokan a jövő nagy sztárját látják, talán nem is alaptalanul. Ha nem ő, akkor Osman szokott a klasszikus tízes helyén játszani, róla pedig elmondható, hogy most van karrierje csúcspontján. Elől Steven Pienaar szerintem nem szorul különösebb bemutatásra, Kevin Mirallasról pedig azt gondolom, hogy ő még a jelenleginél is jobb lesz. Lukaku meg ugye az adu ászunk.

A kispad sajnos már rövidebb. Illetve nevekre nem rossz, hiszen Johnny Heitinga, Nikica Jelavić, Arouna Koné vagy Steven Naismith alapjáraton nem számítanak rossz játékosnak, azonban valamiért egyikük sem találja a helyét az Evertonban. Antolín Alcaraz pedig sokat bajlódott sérüléssel, de még az ő helyzete a legjobb. Nagy kérdés, hogy mennyien távoznak közülük télen, illetve ha nem, akkor a bajnokság második felében feljavul-e az eddig csalódást okozók teljesítménye. Remélhetőleg fel fog.

Még egy nagyon fontos tényező: a klub és a szurkolótábor a címerbotrányt követően újra egymásra találtak, mi több, talán az egész Premier League legjobb közönsége most az Evertoné. A fanatikusabbak idegenben rendszeresen kék füstbe borítják a vendégszektort, ami egyfelől kellemetlen a rendezőknek, mivel ilyesmire Angliában elvileg nincs lehetőség, másfelől viszont kétségkívűl szép látványt nyújt és remek hangulatot varázsol a pályára. Szó, mi szó: megint jó Everton-drukkernek lenni!

No pyro, no party!

Összességében úgy gondolom, a kiváló első félév ellenére vérmes aranyreményeink még nem lehetnek. Egy, az elmúlt idényekhez képest kimagaslóan jó szezon futására viszont mindenképp alkalmas lehet ez a gárda. Martínez mester már júniusi székfoglalójában megmondta: a Bajnokok Ligájába vezetlek titeket! Úgy legyen, Roberto!

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr758307042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

262141 2013.12.21. 19:29:03

Szerintem nem a győztes mentalitásban keresendő a javulás, hanem abban, hogy nem brit focit játszik a csapat, hanem latinos focin alapuló "vegyes" játékot, amelyben kulcsszerepe van annak, hogy végre egy labdaügyes centerük van.

348211 2013.12.21. 22:47:20

Én nem érzem még BL-esélyesnek az Evertont. A Liverpool, az Arsenal, a két Manchester és a Chelsea kerete jelenleg egyértelműen erősebb, mint az Evertoné - azon túl, hogy a csapatnak nincs olyan szinten kispadja, ami el tudna viselni egy nagyobb sérüléshullámot, a Latz által kiemelt játékosok (Barry, Lukaku) olyanok, akik BL-szintű csapatokban még/már nem kapnak sok szerepet. Amit a szerző kiemelt, a bátor támadójáték; ehhez még annyit hozzátennék, hogy nem véletlenül nem látszik meg a csapat játékán a stílusváltás - ugyanis ez nem járt szemléletmódváltással. Továbbra is a stabil védekezés a prioritás, csak ezt immár magasabbra tolt védelmi vonallal, a középpályát borzalmasan sokat melózó játékosokkal stabilizálva éri el a csapat. Ezt igazolja, hogy az Evertoné (holtversenyben) a legjobb védelem, de csak a hatodik legjobb támadósor - ezen holnap még változtathat, de nem előlegezem meg a bizalmat.

348211 2013.12.21. 22:47:55

Az összképet nézve: van 8 csapat jelenleg a PL-ben, amely a kerete és/vagy kezdője alapján helyet követel a BL-ben. A legerősebb a Manchester United - ami idén olyan, mint a luxuskocsi: a gyenge pontja a sofőr, vagyis Moyes. Aki megnézi a United idei kupaprodukcióját, megérti, mire gondolok - ha ezt a formát áthozza valahogy a bajnokságra, akkor jobb lesz, mint Ferguson alatt. Ugyanakkor, éppen Moyes miatt még mindig megjósolhatatlan, hol végeznek - az elsőtől a nyolcadikig bármi bennük van. A második legerősebb idén a Liverpool. Elképesztően mély a keret: amikor nem volt Suárez, ott volt Sturridge; most, hogy nincs Sturridge, visszatért Suárez. Gerrard meccsek óta hiányzik, Agger dettó, Kolo Touré szintén. Ugyanakkor, Rodgersben nincs meg annyira a győztes mentalitás, mint mondjuk Martínezben: ha megtörik a csapat lendületét, akkor kell neki pár meccs, amíg újjáépíti. Ha tippelnem kéne, őket tenném a dobogó legaljára év végén. A harmadik legerősebb az Arsenal. Náluk nagyon mély a keret, ugyanakkor az őket sújtó krónikus sérüléshullám miatt ez a mélység nagyon relatív - nem véletlen, hogy a fáradtság jeleit mutatják. Viszont az Arsenalnál van egy igazi dörzsölt játékos Wenger személyében, aki azért még mindig megmutatja évről-évre, hogy ő tud - és most még játékosai is vannak hozzá. A védelem stabil (amikor épp nem az Etihadban vannak...), egyénileg kiválóak - holnap kiderül, hogy felnőttek-e a feladathoz. A negyedik legerősebb a Manchester City. Náluk van egy hazai-vendég megosztottság - hazai pályán egyszerűen képtelenség pontot szerezni ellenük, de idegenben csak a legrosszabb hazai mérleggel rendelkezők (egész pontosan a 16., 17., 18.) ellen győztek. A keret bivalyerős - talán a legjobb mind közül - de nem annyira mély; konkrétan, jelenleg nincs jobbhátvéd, nincs cserecsatár, nincs csereközéphátvéd, és a fantasztikus Fernandinho-Yaya Touré egészségéért is bőszen imádkozniuk kell. Az ötödik a Chelsea. Vagyis, ez inkább holtverseny a Cityvel - a keretük pont annyival gyengébb, amennyivel mélyebb. A City jelenleg pont annyival van előrébb, amennyit Agüero és Negredo pluszban jelent; vagyis, hogy a Citynek vannak csatárai, gólerős, konstans gólerős csatárai. Cserébe viszont a Chelsea-nek mélyebb a kerete - csak a kölcsönadott BL-szintű játékosaik kitesznek egy fél csapatot, ráadásul az itt maradók közül is jut minden posztra minimum két azonos képességű ember. Ebben a Chelsea-ben egyszerűen olyan nincs, hogy kihagyhatatlan - ezért gondolom azt, hogy az dönt majd a két csapat között, hogy mennyire bírják a City-játékosok a többletterhelést. A hatodik az Everton. Aránylag szűk keret, egy szinttel a legjobbak alatt, de cserébe konstans kiegyensúlyozottság és évek óta tartó összhang. Az Everton az első, aki önerőből nem elég jó Angliában a BL-re - legalább két nagycsapat haloványsága kell hozzá; idén, ha szerencséje van az Evertonnak, akkor a ManUnited lesz az egyik, és sűrű imával kikényszeríthet még egyet - de ez a valószínűtlenebb verzió. Itt a hatodik hely a realitás. A hetedik a Tottenham - az Evertonénál kicsivel erősebb kerettel, de az összhang teljes hiányával. Az új edző érkezése után meglátjuk... A TOP8 leggyengébbje a Newcastle - a "leggyengébb" alatt azt értem, hogy jobbak, mint az Everton, de kiegyensúlyozatlanabbak. A Liverpool-ManUnited-Chelsea-Tottenham négyes ellen összeszedtek 10 pontot (a Liverpool ellen is emberhátrányban vesztettek kettőt), de kikaptak a Sunderlandtől, meg a Swansea-tól. Ők a Spurs-szel és az Evertonnal nagyot fognak meccselni az Európa Ligáért, de ennél több nincs bennük. Igazából csak január 2-a után lehet majd pontosan megmondani, hogy mi lesz a vége, de én tippelnék egyet most: 1. Arsenal 2. Chelsea 3. Liverpool 4. ManUnited 5. ManCity 6. EVERTON 7. Tottenham 8. Newcastle Amit még hozzátennék: az első öt helyezett tizenöt ponton belül lesz, a bajnok pedig 85 pont alatt. A negyedik helyhez minimum 75 pont kell majd.

339643 2013.12.21. 23:19:44

nagyon jo ez az everton, ki is neznem beloluk a BLt de iden nem fog osszejonni az arsenal chelsea city trio biztos elottuk vegez, es igy h suarez helyzete rendezodott valszeg a pool is a tottenham elol ezzel az edzovaltassal szepen elvettek a lehetoseget h iden vmit elerjen, nem mondom h avb volt a legjobb, de most dec kozepen talalni valakit mikor most a legsurubb a naptar...szepen el is megy nekik az egesz ev a manu iden szar, sokkal jobb nem is lesz, bar nyilvan javul, merhat van honnan, de ellenuk eselyes az everton, csak hat ugye az h oket megelozik (ha egyaltalan) az nem lesz eleg sok evbe eleg lenne, de ez sajnos nem az az ev lesz sajnos, mert egyebkent szurkolok nekik ha mar tippelnuk en egy city arsenal (itt azelso 2 helybe besegit a korai BL bucsu) pool (itt meg h konkretan nincs is BL) chelsea manu everton newcastle tottenham befutot tudnek josolni es benne van h united lesz a 6. de a chelsea sztem mar nem lesz meg de azer hajra

338468 2013.12.21. 23:34:32

[Szilveszter94](#2904674): Köszönöm a hozzászólásodat, nagyon informatív és sok igazság van benne! Nem mondom, hogy nagyon szomorú lennék, ha a végén csak EL-re futná a fiúk erejéből, de most olyan szinten kiegyensúlyozott a Premiership, hogy ha valamikor, hát akkor most kompenzálhatóak az általad is boncolgatott hiányosságaink a magasabban jegyzett csapatokkal szemben. Mindenesetre nagyon izgalmas lesz a bajnokság végkifejlete, ebben biztos vagyok.

255014 2013.12.22. 10:44:44

"Az összképet nézve: van 8 csapat jelenleg a PL-ben, amely a kerete és/vagy kezdője alapján helyet követel a BL-ben. A legerősebb a Manchester United." - LoL. Értem én, hogy Mu drukker vagy, de ne röhögtesd már ki magad...a MU kerete Ferguson utolsó évei alatt is a 3-4. volt kb, egyedül a Sir zsenijének köszönhetik a bajnoki címeket. Jelenleg is ez a helyzet, és egy középszerű keret, egy középszerű edzővel ennyit tud, 5-6-7. helyért mennek.

338554 2013.12.22. 15:36:43

1) http://fansfoot.com/fun/pdata/t/l-3317.jpg 2) Mi az, vannak akik használják még ezt a szemétdombot? Ti hogyhogy nem költöztetek el egy normális tárhelyszolgáltatóra?

336477 2013.12.22. 16:50:51

[Szilveszter94](#2904674): messze van még április 1-je... :))

338468 2013.12.22. 17:30:14

[neuropa](#2928993): Kaptunk egy ígéretet a jövőre nézve, egyelőre kivárunk. Újra lehet posztolni, ez pedig nem egy hatalmas látogatottságú blog, így nem sok értelmét láttam a költözésnek. Másrészt önző módon megpróbáljuk betölteni a zászlóshajók távozásával keletkezett űrt a Népsporton. :P

338554 2013.12.22. 17:54:36

[Latz](#2930690): Amit a látogatottságról, költözésről-maradásról mondasz, teljességgel érthető, én is gondoltam rá. Csak a bojkottált blogtalálkozó alapján azt hittem van egyfajta betyárbecsület, vagy kollektív megállapodás, ami szerint nagyok-kicsik kézen fogva lelépnek és mindenki beint a Ringiernek. Ez most nem számonkérés vagy uszítás, csak meglepődtem, mert magamban már elkönyveltem, hogy soha senki nem ír már ezekre az oldalakra ezután a pofátlan - hogy egyéb jelzőt ne használjak, de jöhetne még az "üzleti" is - húzás után. Viszont most legalább már tudom, hogy ki-ki a saját belátása szerint ment vagy maradt. Köszi az okosítást, aztán tessék meglovagolni ezt a hullámot, most már Moyes sem állhat az utatokba.. :)

Tákos A. 2013.12.22. 19:04:17

Szilveszter! Még jó, hogy látom, milyen csapat van az avatorodban, különben eléggé 'érdekes" álláspontot fejeztél volna ki. Véleményem szerint a Unitednek irtó pocsék, kiöregedő és széthúzó kerete van, ami minden, csak nem az első számú legjobb. De még az ötödik sem. Én a világért sem szeretném Moyes érdemeit lekicsinyleni, nyilvánvalóan egy használható keretet hagyott örökül Martíneznek, de azért ebből "főzni" is kell. Főleg Moyes szerencsétlenkedésében mutatkozik meg, mennyire nehéz átvenni egy olyan edző helyét, aki több mint tíz évig volt a csapat menedzsere. Martíneznek egy kis év elejei formakeresését követően sikerült mindenkit megnyernie a csapaton belül - legfőképpen a szurkolókat! Fellaini eladása egyszerűen top business volt Kenwright elnök részéről. 27,5 milliót kaszálni egy túlhájpolt játékosért szerintem az egész átigazolási szezon második legjobb üzlete volt Bale után. Így azt kell mondanom, hogy a Moyes-érából - talán a védelem kivételével - semmi nem maradt meg Martínez átvétele óta. Az Arsenal-Everton meccsen azt vártam, hogy az Ágyúsok faképnél hagyják Barkley-éket, de egyszerűen elképesztő higgadtan, agresszíven és szenvtelenül játszott az Everton, s nem lett volna fair, hogy ha Wengerék megnyerik a meccset. Mondom ezt Arsenal-szurkolóként. Taktikailag az Arsenal ki volt kapcsolva, verve volt, s csak fellángolásokat láttam tőlük, pedig akkor bombaformában találtuk Öziléket. Na, innentől kezdve kezdtem el komolyabban számolni az Evertonnal.

348211 2013.12.22. 19:23:11

[andras14](#2922280): szóval szerinted egy közepes kerettel a világ legerősebb bajnokságában lehetséges, hogy egy csapat konstans ilyen szinten kiemelkedjen a mezőnyből. De tegyük fel, igazad van. Ez alapján a City-Chelsea páros mögött, valahol az Arsenal környékén volt a keretük. Vagyis Ferguson évente lazán rávert minimum 20 pontot Arséne Wengerre egy közel egyenlő erejű kerettel; megverte Ancelottit, Villas-Boast, Di Matteót, Mancinit egy jóval gyengébb eresztéssel. Vagyis puszta véletlen, és kizárólag Ferguson zsenijének köszönhető a 2011-es BL-döntő, amikor csak a világ legjobb csapata volt képes legyőzni. De megnézhetjük akár posztonként is, hogy miben gyengült a United! Egyet tudok mondani, ami tényleg gyengülés: Cristiano Ronaldo távozása. Helyette jött Valencia, aki egy statisztikai felmérés alapján amúgy a világ leggyorsabb labdadúgója... aztán ott van még van der Sar, aki visszavonult, de jött helyette De Gea. Ott van O'Shea, akit Rafael és Fábio pótol - ez minőségi emelkedés. Ott van Fletcher, aki nemsokára újra százszázalékos lehet, ott van Hargreaves, akinek Jones lett az utódja - szintén a jobbak között van. Ja, és Berbatov, aki nem fért be a kezdőbe. Amennyiben nem Dzsiszung Pakot akarja megjelölni, mint pótolhatatlan veszteséget, úgy számomra érthetetlen, hogy miért lett egy klasszis távozásától a világ egyik legerősebb, legegységesebb kerete középszerű. Felőlem kiröhöghet, de nem a keret lett középszerű - mint fentebb kifejtettem - hanem az edző nem tud azonnal pótolni valakit, aki 27 évig volt a posztján. És még ez a kijelentés is csak a bajnokságra áll: a kupákban 9 meccsen 7 győzelem, 2 döntetlen, 7 meccs kapott gól nélkül, legtöbbször látványos és szép játék, olyan ellenfelek ellen is, mint a Liverpool vagy a Bayer Leverkusen. Igazi középszer...

262141 2013.12.22. 20:14:16

[Szilveszter94](#2904659): Hogyne lenne stílusváltás ???!!! Hogyne látszana a stílusváltás ??!! Teljesen más stílusban játszanak, mint Moyes-nál. Azért mert a biztos védelem az alap, mint a Barcelonát kivéve az összes csapatnál a világon, attól még más a stílus. Moyes brit focit játszatott a csapattal, az új edző meg egy sokkal látványosabb, passzosabb, sokfélébb focit.

348211 2013.12.22. 20:30:07

[Úr](#2933154): azt mondtam, hogy szemléletmódváltás nem volt, nem azt, hogy stílusváltás. Ez magyarul azt jelenti, hogy ugyanazt az elvi alapot egy másik stílussal éri el.

262141 2013.12.22. 21:01:14

[Szilveszter94](#2933371): Én viszont azt írtam, hogy meglátszik a stílusváltás és a szemléletmódváltás is, mert mindkettő megtörtént.
süti beállítások módosítása