Toffeeblog

Eusébio emléke a Goodison Parkban

2014. január 05. - Latz von W.

Eusebio_RIP.jpegEredetileg nem ezzel a bejegyzéssel készültem a mai napra, de egy szomorú esemény sajnos átírta a forgatókönyvet: vasárnap hajnalban 71 éves korában elhunyt a portugálok legendás futballistája, Eusébio. A "Fekete Párduc" számára nem volt ismeretlen a Goodison Park – minden idők egyik legjobb játékosa előtt tisztelegve most ezeket az emlékeket idézzük fel.

1966 nyarán a földkerekség legjobb labdarúgói a sportág őshazájában gyűltek össze: Anglia világbajnokságot rendezett. Nyolc stadionban bonyolították le az eseményt, köztük az erre az alkalomra hat környező lakóház lebontása árán kibővített és korszerűsített Goodison Parkban. Az Everton otthonában a C-csoport három csoportmérkőzését, egy negyeddöntőt, és egy elődöntőt rendeztek.

Az akkor 24 éves Eusébio azon a nyáron kétszer lépett pályára a Goodison Parkban – két saját maga és Portugália számára is emlékezetes mérkőzésen. Először a többek között Pelé, Garrincha és Tostão nevével fémjelzett Brazília ellen 3:1-re megnyert csoportmérkőzésen, amelyen duplázni tudott. Másodszor egy rendkívül izgalmas, Észak-Korea elleni 5:3-as negyeddöntőbeli győzelem alkalmával, amikor egymaga hozta vissza a sírból a meccset Portugáliának, négy gólt vállalva csapata öt találatából.

Portugáliát később a házigazda Anglia megállította az elődöntőben, a Szovjetunió elleni bronzmérkőzést azonban megnyerték a luzitánok, és ezen a meccsen Eusébio ismét betalált. A világbajnokság végeztével nemcsak a bronzéremnek örülhetett a mozambiki származású csillag: kilenc találatának köszönhetően a torna gólkirálya is ő lett.

Eusébio egyik gólja a négyből az 1966-os vb Észak-Korea elleni negyeddöntőjében

Eusébio 43 évvel később, 2009 novemberében tért vissza a Goodison Parkba, amikor az Everton a Benficával mérkőzött meg az Európa-ligában. Természetesen ekkor már nem játékosként, sokkal inkább díszvendégként, illetve a portugál futball utazó nagyköveteként, ahogy visszavonulása óta mindig.

„Nagyon kedves emlékeim vannak erről a különleges stadionról, mivel négy gólt lőttem benne Korea ellen és kettőt Brazília ellen” – mondta az EvertonTV érdeklődésére a legendás támadó, majd így folytatta:

„Megemlékeztem ezekről az alkalmakról akkor is, amikor az Everton vezetőségével ebédeltem, mert ezek voltak azok a pillanatok a pályafutásomban, amikor úgy éreztem, világklasszissá váltam.”

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ilyen kellemes fogadtatásban részesültem. Ez egy különleges stadion számomra és kiváltságosnak érzem magam, hogy visszatérhetek ide.”

Eusébio 2009-ben

Eusébio nem távozott üres kézzel Liverpoolból: teljesítményének elismeréseképpen egy emlékplakettet vehetett át az Everton illetékeseitől a Benfica elleni mérkőzés előtt.

„Kaptam egy trófeát az Everton elnökétől. Büszke vagyok rá, mert ez egy különleges hely számomra. A többi általam nyert serleg mellé fog kerülni otthon” – köszönte meg az Evertonnak a portugál válogatott korábbi gólrekordere.

 

Azt mondják, csak az hal meg, akit elfelejtenek. Eusébio da Silva Ferreira, téged biztosan nem fogunk. Nyugodj békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr488307050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása