Toffeeblog

Nincs többé arany látomás: elhunyt Alex Young

2017. február 28. - Latz von W.

alex-young.jpg

Február 27-én, az esti órákban szomorúan vehettük tudomásul, hogy rövid betegséget követően, alig egy hónappal a 80. születésnapja után eltávozott az élők sorából a Golden Vision becenévvel illetett Alex Young, az Everton és a Hearts legendás skót labdarúgója.

Alex Youngot, az Everton történetének egyik legnagyobbra becsült játékosát szülőföldjén, a skóciai Edinburgh egyik kórházában érte a halál. Abban a városban, ahol legalább annyira tisztelték, mint Liverpoolban. Young a helyi Heart of Midlothian csapatában kezdte profi pályafutását, ahol 1955 és 1961 között összesen 194 mérkőzésen lépett pályára és 103 gólt szerzett. Két bajnoki címet és egy skót kupát nyert vele a Hearts, mielőtt 1960 novemberében csapattársával, George Thomsonnal együtt 55 ezer fontért eladták az Evertonnak. Young – aki karrierje elején még szénbányászként dolgozott, visszavonulása után pedig egy kárpitosboltot üzemeltetett – az akkori időben igen busásnak számító kétezer fontos aláírási pénzt kapott.

Thomson és Young útjai hamarosan különváltak: Thomson soha nem tudta magát stabilan beverekedni a kezdőcsapatba és három év múlva távozott is a klubtól, Young viszont idővel korszakos egyéniséggé vált a Goodison Parkban. Valamivel több, mint hét év alatt 275 mérkőzésen lépett pályára és 89 gólt szerzett az Everton színeiben, 1963-ban bajnoki címet, három évvel később FA-kupát nyert a csapattal, de nemcsak az eredményei, hanem a stílusa és a játéktudása miatt is vált sokak számára példaképpé.

alex_young_before_a_pre-season_friendly_at_hearts.jpgAlex Young egy Hearts–Everton barátságos mérkőzésen 2015-ben

Ken Loach filmproducer The Golden Vision címmel 1968-ban doku-drámát forgatott Young és játékostársai kapcsolatáról az Everton szurkolóival. Évtizedekkel később Alex The Great címmel egy újabb film készült az életéről. Az idős főszereplő ennek tavaly novemberi bemutatóján volt jelen utoljára szeretett Goodison Parkjában.

„Születésem révén skót vagyok, választásom szerint pedig evertonista” – idézi híressé vált mondatát a jó barátja és életrajzírója, dr. David France által összeállított könyv. Ugyanennek a kötetnek az előszavát egy másik Everton-legenda, Alan Ball írta, aki Young liverpooli pályafutásának vége felé játszott együtt a skót csatárral. „Alex Youngot a legnagyobbak között tartom számon azok közül, akiket testközelből láthattam és személyesen ismertem. Istenadta tehetsége volt. Velem ellentétben ő tudott fejelni, lőni, passzolni és mindkét lábával vezetni a labdát, valamint be tudta fogni a száját a legsúlyosabb provokációt elszenvedve is” – fogalmazott az angol világbajnok.

Korabeli népszerűségéről mindent elmond, hogy amikor 1967-ben Harry Catterick az akkor 16 éves Joe Royle javára kiszedte Youngot a kezdőből egy Blackpool elleni bajnokin, a menedzsert „a csapatbusz felé tartva két-három huligán megtámadta”, ahogy később Catterick visszaemlékezett a felbőszült evertonistákkal való incidensére.

alex-young-shoots.jpg

Royle jelen volt Young legutolsó Goodison Parban tett látogatásakor. A következőket mondta:

Alex a klub legendájának része. Mindig jó volt hozzám az öltözőben és soha nem volt ellenségeskedés abból, ha esetenként én kerültem helyette a csapatba – mindig bátorított.”

„Egy csodálatos, régi vágású tehetség volt. Szárnyalt a pályán, kevesen említik meg, hogy félelmetes gyorsulása volt. Nem a legnagyobb emberhez képest óriási volt a levegőben. Egyszerűen csodálatos, régi iskolás tehetség volt, olyan, amelyet manapság már nem látni. Volt egyfajta művészete Alexnek, a leleményessége. Úgy állt a labda fölött, mint egy matador, kísértve az ellenfelet, hogy megpróbálja leszerelni. Aztán, amikor elindult volna az egyik irányba, a teste a másik irányba fordult. Megbolondította az embert. Közel kellett hozzá kerülni és meglehetősen fenyegetőnek lenni, de ez sem zavarta. Szelíd embernek tűnt a szőke fürtjeivel, de tudott vigyázni magára” – emlékezett vissza Royle.

Young 1968-ban távozott az Evertonból. Rövid ideig még az érte 10 ezer fontot fizető északír Glentoranban és a Stockport Countyban is játszott, mielőtt térdproblémái miatt visszavonulni kényszerült. Skócia nemzeti tizenegyében nyolc alkalommal szerepelt és öt gólt lőtt, a skót ligaválogatottban pedig két meccsen kétszer talált a hálóba.

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr2012301125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása