Toffeeblog

Mit várhatunk ettől az Evertontól?

2011. augusztus 06. - Latz von W.

Ha az ember ránéz az Everton kezdő tizenegyére, ami alapesetben mondjuk egy Howard - Baines, Distin, Jagielka, P. Neville - Arteta, Fellaini, Rodwell, Coleman - Cahill - Saha felállást takar, akkor elégedetten nyugtázhatja, hogy ez bizony egy jó erőkből álló csapat, rutinos válogatottak és ígéretes fiatal játékosok ideális egyvelege. Nézzünk azonban kicsit jobban a dolgok mögé!

Kezdjük a kiegészítő játékosokkal: a cserepadunk hosszú, de mégis rövid. Jelenleg 30 játékos tartozik az első csapat keretéhez, ám ezek között sok a PL-meccsen szerepet idáig alig-alig, vagy még egyáltalán nem kapott akadémista. Van egy komplett nigériai légiónk, amelytől a leghasznosabb volna minél előbb megszabadulni, mert Yobo már nem akar, Yakubu és Anichebe pedig már nem tudnak a megfelelő színvonalon játszani.

Yak és Anichebe kapcsán el is jutottunk a már ezen blog hasábjain is annyiszor emlegetett égető csatárproblémához. A csatárteljesítmény a csapat Achilles-sarka volt tavaly is, és idén is az lehet. Hosszasan nem elemezném a helyzetet, úgyhogy csak röviden. A két nigériai támadóról már szóltam. A fiatalok (Baxter, João Silva, McAleny és Velliosz) valószínűleg a következő idényben is inkább a tartalékcsapatot fogják erősíteni, bár igaz, hogy Moyes bátran és jó érzékkel szokta az ifjakat a mélyvízbe dobni. Akikben bízhatunk, az Louis Saha és főleg Jermaine Beckford, de talán a néhány előkészületi mérkőzésen egész jól mozgó Magaye Gueye is elkaphatja a fonalat, ha lehetőséget fog kapni.

Az elmúlt szezonban a gólerős középpályánk kisegítette a csatárokat, de Tim Cahillnek sem lesznek mindig tízgólos szezonjai, ráadásul tudjuk, milyen sérülékeny. Tetézi a bajt az, hogy az idei felkészülési mérkőzések alapján egyelőre a védelmünk sem áll olyan stabil lábakon. Egy sérüléshullám komoly fejtörést okozhat David Moyesnak, sok minőségi cserénk ugyanis nincs.

Erősíteni meg nem tudunk, mert vagy nincs rá pénz, vagy nem ad a vezetőség. Mindenesetre amit most már hosszú ideje művelünk a játékospiacon, az igazi bohóckodás. Egy jól csengő név érkezésének általában egy másik távozása az ára. Ez pedig csak stagnálásra, egyhelyben lépkedésre jó. Semmit nem fejlődik a csapat, miközben más csapatok rövid időn belül felnőnek hozzánk, sőt, jócskán magasabbra is jutnak. A probléma tehát az, hogy míg a közelmúltig ezzel a bizonyos szinten tartással is jók voltunk egy-egy nemzetközi kupaindulásra a MU, Chelsea, Arsenal, Liverpool négyes mögött, addig mostanra már a Tottenham és a Manchester City hátát is csak tisztes távolból leshetjük.

A kérdés az, hogy ezt az egyhelyben evezést mikor unja meg a kapitány, azaz David Moyes. Mindenki beismerheti, hogy a világ egyik legjobb fiatal menedzsere trenírozza csapatunkat. Vitathatatlan szakmai tudása mellett óriási erénye, hogy évről-évre szinte semmi pénzből, akár alsóbb osztályokból kukázva is, de ütőképes csapatot tud összerakni az Evertonból. De meddig lehet ezt csinálni? Jelen helyzetben az igazi ménkű akkor csapna be, ha egyszercsak bejelentené: elég volt!

Szóval mit várhatunk el ettől az Evertontól? A leírtak fényében jövőre egy hatodik helyet is úgy ünnepelnénk, mint egy bajnoki aranyat, de reálisnak egy tizedik környéki, biztonságos középmezőnybéli helyezés tűnik. Ha ezt übereljük, annak örülni fogunk. Ha alulmúlni, akkor meg nagyon izgalmas szezon vár ránk, csak nem olyan izgalmakkal, amelyekre számítottunk...

Ami pedig a jövőt illeti: egy komoly pénzügyi injekció nélkül sajnos nem látni a továbbfejlődés lehetőségét. Kis pénz, kis foci, ahogy a jól ismert mondás tartja. Mindig hangsúlyozzák, hogy Anglia egyik legpatinásabb klubja az Everton, hogy a miénk a negyedik legsikeresebb csapat, meg ez, meg az. Ez mind szép és jó, de nem fog hozzánk igazolni egyetlen neves játékos sem csak a kilenc bajnoki címünk, vagy úgy egyáltalán a dicső múltunk miatt. Sajnos ma nem számítunk nagycsapatnak. A múltunkból pedig már nem tudunk megélni, és egyébként is új sikerekre éhes az evertonista publikum, szóval érdemes lenne inkább előre tekintenie a klub elöljáróinak. Hiszen mint tudjuk, aki mindig a múltba tekint, az seggel megy a jövőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr588306888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338223 2011.08.11. 17:09:18

Nagyon jó írás, egyetértek kb. mindennel. A töketlenkedés, ami az utóbbi időben az átigazolási piacon volt jellemző ránk, már szinte bűn. Legutóbb ez verte ki nálam a biztosítékot: http://www.skysports.com/story/0,19528,12875_7090245,00.html Ha eladtuk volna Yobo-t, akkor a Vaughan-ért kapott pénzzel együtt lett volna annyi, hogy versenyképes ajánlatot tegyünk Long-ért, aki 10-15 gólig valószínűleg eljut majd ebben a szezonban. Demba Ba-t a Newcastle vitte el, noha vele valószínűleg fizetés ügyében nem lehetett volna megegyezni. Amit még nem értek az az, hogy az Evertonnál kisebb, kevésbé sikeres csapatok is tudtak, tudnak befektetőt találni maguknak, akkor mi miért nem? Úgy érzem, a klubelnöknek nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie ebben az ügyben, mert ha ez a tendencia folytatódik, lassan már a top 10-es helyezést is meg kell majd becsülni :(

338468 2011.08.11. 18:52:51

Ezt a Long-sztorit nem is olvastam. 4,5 millió egy ilyen gólerős játékosért aprópénz, mégha a másodosztályból is jött... Idegesítő, amit művelünk. Plusz egy hét felkészülési időt kaptunk a londoni zavargások miatt. Minimális az esély rá, de bízom a csodában, hogy addig még érkezik valaki, akit sikeresen be lehet majd építeni az ősszel a csapatba.

338223 2011.08.11. 21:33:19

Hogy valami pozitívat is írjak: annak legalább lehet örülni, hogy nem távozott alapember a csapatból. Nagy kő esett le a szívemről, mikor bejelentették Clichy átigazolását, mert a City igencsak érdeklődött Baines iránt...
süti beállítások módosítása