Toffeeblog

Gyász: a földrengés áldozata lett az Everton korábbi játékosa

2023. február 18. - Latz von W.

hatayspor-atsu-earthquake.png

Nincs több remény, megtalálták a Hatayspor sokáig eltűntnek hitt labdarúgójának, Christian Atsunak a holttestét. A ghánai válogatott játékos 31 évet élt.

A múlt héten Szíriát és Törökországot ért természeti katasztrófát követően egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot a focista hollétéről és állapotáról, mígnem a mai nap reggelén a portálok egymás után jelentették be a szomorú tényt: a romok alatt rekedt Christian Atsu meghalt.

”Atsu élettelen testét megtalálták a romok alatt. Jelenleg a holmijait pakolják. Megtalálták a mobiltelefonját is„ – írta törökországi képviselője, Murat Uzunmehmet a Twitteren.

A Hatayspor szintén megerősítette Atsu halálhírét, hozzátéve, hogy a játékost Ghánában temetik majd el. A bajnokságtól visszalépett, gyászoló klub nem sokkal később egyik szertárosának, Onur Akdeniznek a halálhírét is közzétette, míg eltűnt sportigazgatójáról, Taner Savutról továbbra sincs hír, de feltehetően ugyanott szorult a romok alá, ahol Atsu és Akdeniz.

Atsu tragédiája különösen szívszorító annak tudatában, amit a Hatayspor adminisztratív ügyeit vezető Fatih İlek mondott el a Radyospornak.

„A Gaziantep elleni meccsünk előtt azt mondta Volkan Demirel vezetőedzőnek, hogy szeretne több játéklehetőséghez jutni. »Mehetek, ha találok magamnak csapatot?« – kérdezte tőle. Volkan elfogadta kérését. Azon a találkozón nem is lépett pályára. A Kasimpaşa elleni mérkőzés után már lefoglalt repülőjegye volt, de lemondta az utat, mert jól ment neki a játék, és a győztes gólja után erős egység alakult ki a játékosok között az öltözőben. Este tizenegy órakor elutazhatott volna Isztambulon át Franciaországba, repült volna a családjához. Aztán jött a földrengés…”

Christian Atsu a ghánai Feyenoord Akadémiáról tizenhét évesen került az FC Portóhoz, a portugál sztárklubban azonban eleinte nem jutott szóhoz, ezért 2011-ben kölcsönadták a Rio Avének, ahol egész karrierje legjobb szezonját futotta hat-hat góllal és gólpasszal. A következő évadban vissza is hívták a Portóhoz, ahol bajnok és szuperkupa-győztes lett. Később a Chelsea csapott le a tehetségre, ám náluk soha nem került a pályára, folyamatosan kölcsönadták: Vitesse, Everton, Bournemouth, Málaga, majd Newcastle következett.

Az Everton színeiben a 2014/15-ös idényben összesen tizenhárom mérkőzésen lépett pályára: hétszer az Európa Ligában, ötször a bajnokságban, egyszer pedig a ligakupában. Bajnokin két gólpasszt jegyzett, gólt viszont nem szerzett. Jegyezzük azért meg: ebben az időben Romelu Lukaku, Samuel Eto'o, Steven Naismith, Aiden McGeady, Kevin Mirallas, de még Arouna Koné is előrébb volt a rangsorban azokon a posztokon, ahol Atsu bevethető volt, ráadásul a sérülések is nehezítették a csapatba kerülését.

2017-ben a Newcastle véglegesen leigazolta. Ott sem termelte a gólokat, de három éven át hasznos játékosa lett a csapatnak. 2021-ben Szaúd-Arábiába igazolt, majd tavaly szeptemberben került a török Hataysporhoz.

Válogatott szinten hatvanszor szerepelt hazája nemzeti tizenegyében, ezeken tíz gólig jutott. Fontos tagja volt a 2015-ben ANK-ezüstérmes ghánai csapatnak, azon a tornán őt választották az egész viadal legjobbjának.

Christian Atsu életének utolsó mérkőzése és gólja:

 

Forrás: Sportal, Twitter, Zerozero, Transfermarkt

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr8418052346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása