Toffeeblog

Martínez: a Bajnokok Ligájába vezetlek titeket!

2013. június 06. - Latz von W.

Az elmúlt hetek találgatásai után immár hivatalossá vált, hogy a mögöttünk hagyott szezonban még a Wigant irányító Roberto Martínez fog David Moyes örökébe lépni az Evertonnál. A spanyol szakember megítélése eléggé kétes a szurkolók körében – Takos Attila vendégposztjában többek között erről és arról is ír, hogy taktikai szempontból mit várhatunk Martíneztől a jövőben.

Martínez kinevezése kapcsán az Everton szurkolói abszolút kettős érzéssel reagáltak, főleg azért, mert a spanyol menedzser előző csapata, a Wigan majdnem négyéves erőlködést követően végül kiesett a Premier Ligából, noha a klub számára jelentős szépségtapasz volt a Manchester City ellen elhódított FA-kupa – amely sorozat alatt többek között az Evertont is kiejtették a versengésből.

Az elmúlt hetek találgatásai után immár hivatalossá vált, hogy a mögöttünk hagyott szezonban még a Wigant irányító Roberto Martínez fog David Moyes örökébe lépni az Evertonnál. A spanyol szakember megítélése eléggé kétes a szurkolók körében – Takos Attila vendégposztjában többek között erről és arról is ír, hogy taktikai szempontból mit várhatunk Martíneztől a jövőben.

Martínez kinevezése kapcsán az Everton szurkolói abszolút kettős érzéssel reagáltak, főleg azért, mert a spanyol menedzser előző csapata, a Wigan majdnem négyéves erőlködést követően végül kiesett a Premier Ligából, noha a klub számára jelentős szépségtapasz volt a Manchester City ellen elhódított FA-kupa – amely sorozat alatt többek között az Evertont is kiejtették a versengésből.

A legutolsó olyan alkalom, amikor egy kieső klub menedzsere egy másik csapatnál továbbra is a Premier Ligában maradhatott 2011-ben történt, amikor a másodosztályba kizúgó Birmingham csapatától Alex McLeish az Aston Villa menedzserévé avanzsált. Érdekesség, hogy McLeish – Martínezhez hasonlóan – a kiesés ellenére is sikeresen elhódított egy trófeát, a skót csapata az Arsenalt verte a ligakupa-döntőben.

A két menedzser között azonban vélhetően ez volt az utolsó párhuzam. Bár minden bizonnyal Martíneznek újra bizonyítania kell és ezáltal meg kell majd nyernie az Everton pesszimistább szurkolóit, minden valószínűség szerint jól döntött Bill Kenwright szerdán, amikor hivatalosan is kinevezte a jelentős PL-rutinnal bíró spanyol menedzsert a nyolc évig regnáló David Moyes helyére.

A whoscored.com szerkesztői összehasonlították az előző szezonban még Moyes irányítása alatt játszó Evertont és a Martínez vezette Wigant, és meglehetősen sok hasonlóságot találtak a két klub között.

Bár a Wigan végül kiesett az első osztályból, Martínez csapatát sok semleges szurkoló kedvelte a támadószellemű és folyékony passzokat felvonultató játékstílusuk miatt. A whoscored.com értékelése alapján a Wigan a labdabirtoklási  és a passzhatékonysági  mutatókban, ha hajszálnyival is, de az Everton előtt állt: 54,4% – 52,9%, ill. 82,5% – 79,4%.

További érdekesség, hogy a Wiganéhez képest még kilenc csapat kapujára zúdult több lövés – ez annak tükrében furcsa, hogy a csapat végül csak a 18. helyen zárt a tabellán.

Akkor mi okozta a Wigan vesztét? Röviden: az egyéni hibákból származó gólok – szám szerint 17-szer vezettek az ellenfél találatához a csapat védelmi hibái –, ami ezen a szinten már nem marad büntetlenül. Martínez ebből a szempontból egy jobb csapatot fog örökölni Moyestól, hiszen az Evertonnál az előző szezonban kapott 40 gólhoz képest mindössze három csapatnak rúgtak kevesebbet.

Martínez technikai repertoárja

Sok Everton-szurkoló abban a félelemben él, hogy Martínez náluk is meghonosítja a Wigannél alkalmazott 3-4-3-as felállását, ami minden szempontból újszerű volt a Premier Ligában. Ezek a rajongók úgy vélik, hogy a Wigan kiesésében nagyban szerepet játszott az, hogy Martínez a taktikáját túlságosan a támadásokra hegyezte ki, miközben nem kapott elég támogatást a védelem.

Martínez a Napoli – immáron csak volt – edzőjétől, Walter Mazzarritól kopírozta le a 3-4-3-as felállást, amit sokan kamikaze döntésnek véltek a Premier Liga könyörtelen stílusa miatt. A kezdeti jelek semmiképpen sem voltak túl biztatóak: Martínez első körben a 2009/10-es szezon utolsó fordulójában, jóllehet tét nélkül, a Chelsea ellen állította fel a játékosait ilyen hadrendben, az eredmény pedig egy megsemmisítő 8:0-ás vereség lett a hazaiaktól a Stamford Bridge-en.

A játék képe alapján azonban közel sem volt ennyire egyértelműen lesújtó a helyzet. A Wigan játékosai szokatlan felállásukkal valójában javarészt irányították a meccset, s bár a vezetést egy szerencsés gól okán a Chelsea szerezte meg, a sötétebbik kékben játszó csapat csak küszködött a Wigan labdatartó játéka miatt. A fájdalmas vereség leginkább annak volt köszönhető, hogy a Wigan a három védőjéből egyet elveszített: Gary Caldwellt, a védelmi trió középső tagját ugyanis kiállították.

Pár hónap szünetet követően Martíneznek már a kényszer miatt kellett alkalmaznia a háromvédős szisztémát. A spanyol menedzser csapata a 2011/12-es szezonban februárig mindössze 16 pontot gyűjtött 24 meccs alatt, így a váltás elengedhetetlen volt. A kockázat azonban megtérült, hiszen a februári formációváltást követően 14 mérkőzés alatt 27 pontot gyűjtött a csapat, s végül bennmaradtak az első osztályban.

A 3-4-3-as felállás két változata is osztatlan sikert hozott a csapatnak. A támadóbb szellemű formáció a szezon akkori meglepetéscsapatát, a Newcastle-t is kellemetlen helyzetbe hozta. A Szarkák akarva-akaratlanul is átengedték a kezdeményezést a Wigannek, Martínez pedig arra utasította szélső hátvédjeit (wing backs), hogy jobban segítsék támadó szellemű társaikat. A Wigan ezáltal többet tudott kényszerítőzni, s miután a Newcastle letámadásai abszolút veszélytelenek voltak, nem volt csoda, hogy Martínezék végül megnyerték a találkozót.

A 3-4-3-as formáció védekezőbb stílusa pedig az Arsenal ellen ért aranyat. A Wigan szerencsés módon két korai góllal vezetést tudott szerezni, ám végül a felállás biztosította be a három pontjukat. Ekkor a szélen játszó játékosok rendszerint visszazártak, s ezáltal inkább egy 5-4-1-es taktikát kialakítván egyszerűen megbénították az Ágyúsok támadásait.

Az Everton pesszimistább szurkolóinak tehát nincs okuk az aggodalomra. A whoscored.com utalt arra, hogy valójában már Moyes is kipróbált egy háromvédős variációt az előző szezonban, méghozzá a Stoke elleni hazai bajnokin, ami az Everton 1:0-ás sikerével végződött.

A statisztikákkal foglakozó weboldal kiemelt még egy tényt is: az Everton és a Wigan hasonlóképpen szervezte meg a támadásokat a pálya vertikális sávjaiban. Szembetűnő adat, hogy mindkét csapatnál a támadások zöme (42%) a bal oldalon futott – amíg az Evertonnál Baines, addig a Wigannél Beausejour lépett fel kiválóan a támadásokkal, s minő meglepetés, ugyanez a két játékos kézbesítette a legtöbb pontos beívelést a bal oldalról: Baines 106-szor, Beausejour pedig 69-szer játszotta meg pontos passzokkal a társait.

Az Everton elwiganesedése?

Martínez a bemutatóján elárulta, hogy a sajtótájékoztatót követően le fog ülni az Everton szakmai stábjának tagjaival, hogy kikre számíthat a következő esztendőtől, és kik azok, akik esetlegesen követhetik Moyest a Manchester Unitedhez.

Bár ezekről még csak sajtóhírek vannak, a Daily Mail például úgy tudja, hogy Martínez szeretné az Evertonhoz hozni a Wigannél már összeszokott munkatársait: asszisztenseit, Greame Jonest és Kevin Reevest, a kapusedző Iñaki Bergarát és az erőnléti edzőt, Richard Evenst.

Természetesen a szurkolókat a játékosvásárlások érdeklik jobban. Bár nem várható az Everton jelenlegi keretének szétesése, a legfontosabb alapvetően az lesz, hogy tudják-e majd mozdítani a rivális csapatok a kulcsjátékosokat, mint például Fellainit vagy Bainest, akikre Moyes nyilvánvalóan ki fogja vetni a hálóját új munkahelyén.

A brit sajtónál ténykedő újságírók persze nem nagyon erőltették meg magukat, s a fél Wigan-keretet felsorolták, mint az Everton potenciális átigazolási célpontjait: McCarthy az első számú kiszemelt Fellaini helyére, Alcaraz ingyen igazolhat az Evertonhoz, McManaman jobban játszana a szélen, mint Pienaar, és Koné is érkezhetne a Kékekhez, miután Jelavić előző szezonja jócskán balul sikerült.

Martínez ugyanakkor óvatosan állt hozzá ehhez a kérdéshez az első sajtótájékoztatóján, utalván arra, hogy az átigazolási piac globális, ám mégis elképzelhető az a lehetőség, hogy a spanyol a korábbi játékosai közül igyekszik majd egyet-kettőt megszerezni.

Mit várhatnak a szurkolók Martíneztől?

Alighanem Martínez is jobban szerette volna, ha Kenwright elnök nem leplezi le a sajtó nyilvánossága előtt a spanyol menedzser célkitűzését, azaz a Bajnokok Ligája elérésére irányuló projektet. Erre utalnak Martínez óvatosabb szavai is, amit az Everton hivatalos weboldala is leközölt.

„Az Everton-szurkolók kétségtelenül a jövőbe tekintenek és üdvözölnék a Bajnokok Ligájában való szereplést, de ehhez még tennünk kell egy pár lépést. Meg kell értenünk, mennyi időbe is telik e cél elérése. A Premier Ligában hat klub teljesen más anyagi szinten harcol a helyezésekért, ennek tükrében zseniális, amit az Everton elért az elmúlt években” – mondta Martínez.

„De álmokra, kitűzött célokra mindig szükség van és abban is van igazság, hogy nem mindig pénz kell ahhoz, hogy elérjük ezeket. Időre és türelemre azonban mindenképpen szükség van, mint ahogy kemény munkára is. Ez persze nem azt jelenti, hogy már a következő szezonban bejutunk a legjobb négy közé, de a Bajnokok Ligájának ott kell lennie a klub jövőbeli tervei között.”

Martíneznek kétségtelenül keményen bele kell vetnie magát a munkába, de a nyári felkészülési időszak alatt alaposan felkészítheti a keretét, hiszen az International Champions Cup fantázianevű tengerentúli eseményen olyan nagy csapatokkal is összecsaphat az Everton, mint a Juventus, a Real Madrid, a Chelsea vagy az LA Galaxy.

Martínez kinevezésével kétségtelenül egy új éra veszi kezdetét az Evertonnál, amely során a spanyol edzőnek újból, de már egy magasabb szinten kell bizonyítania tudását és rátermettségét. Martínez innovatív és korszakalkotó elképzelései azonban új irányba lökhetik az Evertont, és bár kétségtelenül lesznek majd időszakok, amikor Kenwrightnak és a szurkolóknak ki kell majd a spanyol mellett tartaniuk, az már most kijelenthető, hogy a legjobb döntés volt Martínezt kinevezni Moyes helyére.

Takos Attila
(A whoscored.com és a zonalmarking.net nyomán)

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr618307014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

341537 2013.06.06. 21:39:39

Lassan Everton-rajongó leszek (Liverpoolos múltam van, de az már csak a múlt), ez egy nagyon szimpatikus proejkt már évek óta. A Wigan az volt kicsiben, ami az Everton nagyban, szóval be fog válni és sikeres lesz. Alig várom!

Hajdú Csaba 2013.06.07. 10:37:25

Az Everton és a Wigan Athletic a két kedvenc csapatom Angliában, ezért el sem tudtam volna képzelni jobbat minthogy Martinez vegye át Moyes helyét a stolverkosoknál. Moyes a saját játékrendszerében kihozta a maximumot az Evertonból, és nagyszerű amit elért, de ha az Everton több akar lenni mint a legjobb BIG SIX-en kívüli csapat címe, akkor szintet kell lépni játékban is és a nagyon stabil védekezés mellé, kombinatívabb és kreatívabb támadójáték is kell, és erre Martinez tökéletes választás. Azt hiszem minden Everton szurkoló örülhet, és bizakodva nézhet az új szezon(ok) elé. Lehet kevesebb lesz a döntetlen, de ne feledjük hogy az 1 pont, a győzelem pedig 3-at ér! Az tesz egy csapatot BL éretté hogy mindenhol bátran győzelemre játszik. Go Everton, Go Latics, remélem a Wigan hamar visszajut, bár a lelkét MArtinez és néhány kulcsjátékos adta, ha mind távoznak, megroppanhatnak sajnos.

338223 2013.06.07. 23:28:25

Remek poszt, köszönjük! :) Az új menedzsert pedig innentől kezdve mindenkinek támogatni kell, akárhogy is lesz. Én személy szerint nem várok csodát Martineztől, ha a 6-7. helyek mellé becsúszna egy FA-kupa, már boldog lennék. COYB!

338468 2013.06.08. 14:15:03

[Tim_Cahill](#1338526): Egyetértünk. Örömkönnyeket hullatnék, ha esetleg behúznánk egy liga- vagy FA-kupát. :) Akiket különben én mindenképp elhoznék Wiganből, azok McCarthy és Al-Habsi. Az ír srác a középpálya minden pontján bevethető fiatal játékos, az ománi meg nagyon jó kapus, Howardnak szerintem nem ártana a vetélytárs. @Hajdú Csaba: Igen, nagyon kíváncsian várom én is, hogy mit hoz ki Martínez a csapatból. A top six dolgot viszont megmosolyogtam, én továbbra is csak négy csapatot látok messze a többiek fölött, ezek pedig a United, a City, a Chelsea és az Arsenal.

Tákos A. 2013.06.09. 14:49:16

Alapvetően Arsenal-szurkoló vagyok, de az Everton és a Wigan mindig is szimpi csapatok voltak a számomra, meggyőződésem, hogy Martinez előző csapatának előbb lett volna helye a PL-ben, mint pl. a Stoke-nak, de ez csak magánvélemény! Nagy rajongója vagyok a spanyolnak, a Premier Liga egyik legtehetségesebb és leginnovatívabb menedzserének tartom, aki nemcsak a keretépítésben érdekelt, de a klub hosszú távú jövőjét is szem előtt tartja, kb. mint Wenger. Erre jó példa a Swansea esete, ahol ő tette le az alapokat, hogy feljussanak a PL-be - erre Rodgers meg Laudrup aratja le a babérokat. Az Evertonra szóval nagyon kell majd figyelni, Martinez nagyon érzi, hogy honnan kell igazolni, annak idején az ő felfedezése volt pl. Ashley Williams is. Nem lennék meglepve, ha egy-két wigan-játékos mellett még érkezne egy játékos mondjuk Houndurasból :P. Ami még most jött, hogy új pályarendszert fektetnek le a Goodison Parkban, ami olyan modern lesz, mint az Emirates stadioné vagy a Wembleyé.

Tákos A. 2013.06.09. 14:58:21

Ha a Wiganből két játékost lehetne választani, akkor azok McCarthy és McManaman lennének. Fellainit nyugodt szívvel eladnám, kicsit nagyon túl van misztifikálva a játékos. Annyit nem veszítene vele az Everton, amennyit várnának de legalább lenne 25 millió font erősítésre.
süti beállítások módosítása