Toffeeblog

Történelem, hagyomány, utánozhatatlan légkör

Helyszíni beszámoló a Goodison Parkból

2024. augusztus 05. - Latz von W.

1722841960901.jpeg

Másfél hét híján pontosan öt évvel ezelőtt mutatta be az Everton a Mersey partján felépítendő új stadionjának terveit. Azóta már a végső szakaszába lépett az elhanyagolt Bramley-Moore Dock szupermodern Everton Stadiummá való alakítása, jövőre pedig a csapat be is költözhet új otthonába. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a 2024/25-ös szezon lesz az utolsó, amit az Everton a méltán híres Goodison Parkban fog tölteni, vagyis kevesebb, mint egy éve maradt a szurkolóknak arra, hogy még egyszer utoljára, illetve adott esetben akár először s utoljára kiélvezzék a legendás aréna légkörét.

Kedves olvasónk és drukkertársunk, Tauszik Viktor abban a szerencsés helyzetben volt, hogy még időben átélhette mindezt, mégpedig a tavalyi szezon utolsó hazai mérkőzésén, és persze másokat is arra buzdít, ha teheti, ne hagyja ki ezt az egyedülálló élményt. A következőkben tehát az ő beszámolóját olvashatjátok.

„Az a hihetetlen szerencse adatott meg nekünk, hogy ott lehettünk május 11-én a 2023/24-es idény utolsó hazai mérkőzésén a Sheffield United ellen a Goodison Park szentélyében. Zárómeccsről lévén szó, a klub mindent megtett az elvárható ünnepi hangulat megteremtése érdekében, és a találkozót övező »körítés« eleve amellett szólt, hogy ezt az alkalmat válasszuk a liverpooli kiruccanáshoz” – kezdte Viktor, majd elárulta, hogyan jutottak el a helyszínre, s ott mit tapasztaltak a meccsnapon.

„Nem terveztünk hosszas kint tartózkodást, célirányosan a meccs miatt utaztunk. Ehhez az előző napi manchesteri járatot, illetve a lefújás után néhány órával Liverpoolból hazainduló gépet gondoltuk a legideálisabbnak, szállást pedig a pályától nem messze – laza negyedóra sétányira – sikerült találnunk.”

„A nagy napon már jóval a délutáni kezdés előtt a Goodison Park környékén mászkáltunk, hogy a lehető legmélyebben átéljük azt az atmoszférát, amely csakis a futball őshazájában, csakis egy ilyen nemes múltú stadionra és vonzáskörzetére jellemző. Persze, biztosan szép és jó és ultramodern lesz a Bramley-Moore Dock, viszont a patinás, sokat látott Goodison Park már 1892 (!) óta az otthonunk, s 2025-ig az is marad. Ebbe a tanulmányi kirándulásba belefért egy bevásárlás az Everton One szurkolói shopban – aminek testvérüzletével évek óta trollkodjuk a vörös szomszédot (a szerk.) –, egy ital a The People’s Pubban, na meg a stadion előtt felállított sörsátorok és utcai relikviastandok felkeresése is.”

1722841960924.jpeg

A meglehetősen zaklatott elmúlt szezonra való tekintettel felvetődhet a kérdés: lehetett-e még érezni bármiféle feszültséget a szurkolókon az idény utolsó hazai mérkőzésén?

„Az általános légkört én leginkább oldottnak tudnám nevezni. Nem voltak lőporosak a kedélyek a csapatot kétségkívül érzékenyen érintő pontlevonások és a szánalmas bohózatba átfordult eljárássorozat miatt, ahogy a lehetséges új klubtulajdonosról szóló élénk találgatások sem folytak. Az emberek nem beletörődő hangulatban érkeztek, ahogy a jövő miatt feszülni sem láttam senkit. Akkor és ott az számított, hogy már bebiztosítottuk a Premier League tagságunkat egy újabb szezonra – amúgy is ott a helyünk, elvégre az Evertoné a második leghosszabb, megszakítás nélküli első osztálybeli szereplés Angliában. Ezért aztán nem is lehetett más a cél, mint méltó évzárót tartani a Goodisonban. Ennek megfelelően több mint 39 ezren gyűltünk össze; Írországból és Németországból is érkeztek fanok. Mondanom sem kell, a klub nagyon igyekezett meghálálni a tábornak az egész éves aktivitást. Ennek olyannyira megadta a módját, hogy a felvezető ceremónia során megjelent a gyepen maga Billy Kinsley, a Spirit of the Blues induló szerzője is, mégpedig a dal megszületésének negyvenedik évfordulója okán. Nos, talán ennyit arról, mit jelent, amikor a hagyomány – úgy a hívek, mint az egyesület oldaláról – KÖTELEZ!”

A felvezetés tehát pazar volt, jöhetett a látogatás fő attrakciója. Aztán, ahogy az oly sokszor előfordult az utóbbi években, egy könnyűnek ígérkező meccs jóval szenvedősebben alakult a vártnál… De inkább vissza is adom a szót Viktornak.

„Maga a mérkőzés – anélkül, hogy nekiállnék mélyebben kielemezni – nem hozott öldöklő iramot. Az első félidőben, ahogy hazai környezetben játszó csapatként és esélyesként illik, mi domináltunk, helyzetbe is mi kerültünk többször, bár a befejezéseknél nem bizonyultunk igazán élesnek. Calvert-Lewin sem élete formáját hozta, bár egyszer-egyszer megtornáztatta Foderingham kapust. A gólpasszt is ő adta McNeil kiugratása után Doucourénak. Röviddel előtte is közel járt ehhez, miután kiosztott egy kötényt, de akkor Doucouré még elhibázta. Fordulás után a Sheffield labdabirtoklásban feljavult, komolyabb veszélyt azonban nem jelentett a kapu előtt. Néhány megmozdulásunkkal ugyan jeleztük, hogy nem feltétlenül a minimális győzelemre törekszünk, több találatra mégsem futotta. A mezőny legjobbjait nálunk ekkor egymás után lehozta Dyche mester, hogy a stabil kezdőembernek nem számító Dobbin és Chermiti is lehetőséget kapjon, André Gomes pedig századszor lépett pályára. Igaz, az utolsó néhány percre őt is le kellett cserélni.”

1722841960910.jpeg

„Azért is kár volt a kimaradt helyzetekért, mert így végül nem az a sima győzelem született, amelyet nyilván vártunk, és az ellenfél részéről is meg-megvillant olykor Brooks vagy Brereton Díaz. Azaz még ha biztos kiesőként is érkeztek a Pengék a Goodisonba, korántsem a »csak tudjuk le valahogy« hozzáállással játszottak, amit a szigetországban egyébként sem szokás díjazni. Azt sem szabad elhallgatni, milyen komoly biztatást kaptak az őket elkísérő szurkolóktól” – szólt elismerően soros ellenfelünkről Viktor.

Ami pedig az Evertont illeti, közhelyesen fogalmazhatnánk úgy is, hogy minden jó, ha a vége jó.

„A magunk részéről úgy zártuk ezt a kilencven – valójában több mint száz – percet, hogy zsinórban az ötödik hazai meccsünkön termeltünk három pontot, méghozzá kapott gól nélkül. A hármas sípszó utáni »gála« során a játékosok és hozzátartozóik együtt vonultak el az őket felállva éljenző tábor előtt.”

„Érdekesség, hogy az esemény alatt a csereként beállt sheffieldi Brewsternek nem igazán akaródzott elhagyni a pályát, perceken át rótta a saját kis tiszteletköreit a vendégszektornál, miközben mi már javában ünnepeltünk. Az ügy pikantériáját az adja, hogy ő Liverpool vörös oldalán edződött ifistaként, szóval tekinthetjük ezt a magánakcióját akár trollkodásnak is…”

1722841960917.jpeg

Miközben jómagam, akit sajnos még nem érhetett az a megtiszteltetés, hogy eljussak a Goodison Parkba, átszellemülve olvastam Viktor sorait és megjegyeztem neki, milyen fantasztikus lehetett ez az egész, ő egyrészt megerősített ebbéli hitemben, majd érdeklődésemre megosztott még velem egy-két mókásabb tényt is.

„Tényleg egészen fantasztikus. Voltam már kint bűnrossz meccsünkön is, de az egész hangulat, amely a stadiont övezi, meg a klubhoz és egyáltalán a focihoz való hozzáállás mindent visz. Most ráadásul az időjárással is hihetetlen szerencsénk volt.”

„Egyébként a szállásunk és a stadion között nagyjából félúton van egy gyorskajálda (pizza, gyros, stb.), ahol a személyzet egyik tagja Pestről települt ki Liverpoolba.”

„Meg kell mondanom azt is, hogy a környék a maga bájos módján lepukkant. Az Anfield és a szentélyünk közötti hatalmas park viszont csodálatos.”

És akkor álljon itt a tökéletes végszó, azt hiszem, Viktor mindannyiunk szívéből szólt:

„Hozzon bármit az előttünk álló idény, nagyszerű volna legalább még egyszer kijutni, és illő módon búcsút venni a költözés előtt a szeretett Goodison Parktól és vele a futballtörténelemnek egy meghatározó jelentőségű helyszínétől.”


Amennyiben a leírtak hatására felülnétek a nosztalgiavonatra és visszanéznétek a fentebb taglalt májusi bajnokiról készült bővebb videós összefoglalót, azt ide kattintva tehetitek meg.

A bejegyzés képei mind vendégszerzőnk tulajdonát képezik. Nagy köszönet értük!

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr8518459979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása