Toffeeblog

Az elfeledett ember

2011. november 22. - Latz von W.

joao_silva_training.jpgTizenegy mérkőzésen van túl az Everton a Premier Ligában. Ezen tizenegy mérkőzésen 13 gólig jutottak a Kékek. Ez elégtelen teljesítmény egy olyan együttestől, amely többre hivatott annál, hogy szürke középcsapat legyen, vagy ami rosszabb, hogy a kiesés ellen harcoljon. Gólvágóra van szüksége a csapatnak, a fiatal portugál csatárral, João Silvával mégsem számol David Moyes.

Ebből a hosszútucatnyi találatból mindössze hármat szerzett olyan játékos, akit csatárnak lehet nevezni: egyetlen gólt lőtt a veterán Louis Saha, kettőt pedig a 19 éves görög reménység, Aposztolosz Velliosz. Jack Rodwell és Royston Drenthe ugyan négy gólt lőttek középpályásként, de kérdezzétek meg akármelyik Everton-szurkolót, mindegyik azt fogja mondani, hogy gyengék elől.

E sorok írója egy héttel ezelőtt ott volt a St. James' Parkban, amikor az Everton 2:1-re kikapott az addig veretlen Newcastle Unitedtől, és megértette miért vélekednek így az Everton szurkolói. Az Everton megmutatta, hogy bővelkedik tehetséges középpályásokban; ott van az imént említett Drenthe és Rodwell, de Marouane Fellaini, a visszatérő James McFadden, Leon Osman, és a többiek is. Rengeteg helyzetet alakítottak ki a Szarkák ellen, de nyilvánvaló volt, hogy a csapatból hiányzik az a minden hájjal megkent igazi gólgyáros, aki képes szezononként huszonvalahány gólra. Az ifjú Velliosz válhat majd idővel ilyen játékossá, de van mégegy fiatal csatártehetség az Everton keretében: a 21 éves portugál, João Pedro Pereira Silva. Igazából kicsit a tények elferdítése Silvát az Everton elfeledett emberének nevezni, hiszen a Vila das Aves-i srác még labdába sem rúghatott a liverpooli csapat színeiben, pedig tavaly nagy reményekkel érkezett.

Az Everton 2010 júniusában igazolta le az akkor már portugál U20-as válogatott Silvát szülővárosa klubjától, a CD Avestól (ahol 30 mérkőzésen 14 gólt lőtt), három éves szerződést kínálva neki. A tinta szinte még meg sem száradt a szerződésén, amikor anélkül, hogy egyszer is játszott volna az első csapatban, a következő átigazolási időszakban visszatért Ibériába, az União de Leiria csapatához, kölcsönbe. Leiriában tizenkétszer lépett pályára és négy gólt lőtt, ebből kettőt az évadzárón, a nagy nevű Benficának. Ezekután Silva második Merseyside-i szezonja meghozta az áttörést? Sajnos nem, Silva Portugáliában maradt egy újabb szezon végéig szóló kölcsönjátékra, ezúttal a Vitória de Setúbalnál.

Az idei szezonban eddig újabb tizenkét meccsen újabb négy gólt ért el, de a góliszonyban szenvedő Everton mégsem akarja visszahívni a csatárt, hogy segítsen gyenge támadójátékán. Sőt, úgy tűnik, hogy Silva karrierje az Evertonnál majdnem biztosan a végéhez közeledik, úgy hogy tulajdonképpen még el sem kezdődött.

Az Everton csatár után sír, de nem akar Silvának adni egy esélyt, inkább hagyja, hogy a csatár szerződését hazájába kölcsönadva töltse ki. Azt a szerződését, amelyet valószínűleg nem fognak meghosszabbítani. Mi lehet a probléma? Beszéltünk egy klubhoz közel álló forrással, aki elmondta: „Silvát az egyik legtapasztaltabb játékosfigyelőnk szúrta ki és hamar megállapodtunk a játékossal. Nem lett nyilvánosságra hozva, hogy mennyit fizettünk az Avesnek, de tudom, hogy 875 ezer eurót. A játékos »rossz helyzete« annak köszönhető, hogy az edzéseken nem látták benne azt a potenciált, ami a leigazolásához vezetett.”

„Nem volt semmi baj a játékos hozzáállásával vagy munkájával – mindenki szerint egy nagyon rendes srác volt és kedvelték őt –, de nem tűnt úgy, hogy be fog illeszkedni abba a játékrendszerbe, amiben a Premier League-ben kellett volna játszania, annak ellenére sem, hogy magas és gyors. A klub úgy döntött, hogy kölcsönbe adja és rajta tartja a szemét, de nem fejlődött akkorát, hogy jobb legyen a helyzete. Majdnem nulla az esélye annak, hogy valaha Everton-mezben fogjuk látni, a klub vagy el fogja adni, vagy megvárja míg lejár a szerződése, de hogy nem lesz új, abban biztos vagyok” – tette hozzá bennfentesünk.

Az Everton finoman fogalmazva nem tartozik a PL leggazdagabb csapatai közé, de 875 ezer euró nem nagy pénz ebben a ligában. A klubok aprópénzekért csiszolatlan gyémántok után kutatnak, de sajnos sokkal kevesebb azok száma, akik odakerülnek a legjobbak közé, mint azoké, akik nem. João Silva eleget mutatott már ahhoz, hogy arra következtethessünk, tisztes pályafutása lesz a portugál Primeira Ligában – így a legjobb futballisták szűk társaságának tagja marad –, ugyanakkor nem fog játszani Anglia élvonalában, a világ leggazdagabb és legszínvonalasabb bajnokságában.

John Hunt (PortuGOAL.net)

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr118306914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

davidmoyes 2011.11.23. 13:56:53

Háááááááát egy esélyt biztos megérdemelne.. ..pláne a mi helyzetünkben.

338601 2011.11.24. 14:22:56

Nem kísérletezni kell, hanem venni egy jó csatárt. Magyart már egész olcsón lehet kapni.
süti beállítások módosítása