Toffeeblog

Nektek semmi sem jó?!

2013. szeptember 24. - Latz von W.

muppet_show.jpgElőre leszögezem, ezúttal valószínűleg sokan nem fognak egyetérteni velem. Talán kicsit sértő is lesz, amit írni fogok, bár mivel nem mondható el Magyarországról, hogy evertonistákban bővelkedne, ezért sokan biztosan nem fognak megsértődni. Ha mégis, akkor bocs, de... Ne legyetek már ilyen ostobák!

Először részletezem az alapszituációt, hogy ne csak az Everton-fanok értsék, miről van szó. Májusban az Everton – állítólag a mezgyártó Nike nyomására – lecserélte 2000 óta használt, jól ismert címerét, arra hivatkozva, hogy azt sokszor hibásan tüntették fel (lehagyták róla az Everton vagy az 1878 feliratokat, rosszul színezték, stb.), illetve hogy egy modernebb, letisztultabb emblémára van szüksége a klubnak a mezen és más ajándéktárgyakon való könnyebbb és pontosabb megjelenítés érdekében.

Ez eddig rendben is lett volna, ha a tervezők nem egy olyan ocsmánysággal álltak volna elő, amelyet látszólag egy négyéves óvodás rajzolt. Több se kellett a közfelháborodáshoz; rengetegen kijelentették, hogy ők bizony nem vesznek ezzel a címerrel ellátott termékeket, sőt még online petíció is indult ellene. Ennek hamar meg is lett az eredménye: a klub elnézést kért minden szurkolótól, amiért nem kérte ki a véleményüket a botrányosra sikeredett logóval kapcsolatban, továbbá a vezetőség megígérte, hogy újratervezik az emblémát, és annak kialakításába a drukkereknek is több beleszólása lesz. Nem sokkal ezután a marketingért felelős igazgatót kirúgták...

A vezetőség tartotta a szavát és a mostani szezon elején a szurkolókhoz fordult címer-ügyben. A klub hivatalos honlapján, az evertonfc.com-on egy kérdőív kitöltésével lehetősége nyílt mindenkinek arra, hogy meghatározza, mit is tart fontosnak az új címer kialakításánál, de aki úgy gondolta, még saját dizájnterveit is feltölthette. Ezután ismét tervezőasztal fölé ültek a dizájnerek, majd tegnap estére megkaptuk az alább látható három verziót, amelyek közül megszavazhatjuk, melyik legyen az új címerünk.

A, B, vagy C? Ez a kérdés, válasszatok!

Úgy gondolom, ez fair play volt a klub részéről azután, hogy össznépi felháborodást szítottak. Szerintem második nekifutásra végre sikerült normális emblémákat tervezni, s ami fontos, hogy ebbe nekünk is volt beleszólásunk. Éppen ezért ki vagyok akadva azokra, akik szerint mindhárom új terv szar. Azokra meg végképp, akik nem fogják fel, hogy miért kellett változtatni, és még mindig azt puffogtatják, hogy vissza a régit, netán – horribile dictu – azt, hogy ezeknél még a jelenlegi is jobb. Komolyan mondom, ezekről a magukat rajongóknak hívó egyénekről a Muppet Show két öregje jut eszembe, akik mindig mindent megszakértettek és jól megkritizáltak, és persze mindent jobban csináltak volna. Hozzáteszem, nekem is a mostani előtt használt címer tetszik leginkább, de teljesen jogos az, amire hivatkozott a klub a változtatás okán.

Az Evertonnak egy olyan címerre van szüksége, amelyet egyszerű sokszorosítani, mégis jelen van benne minden tradícionális elem. Egy olyan címerre van szüksége, amelyre ha ránéznek, a világ minden táján azonnal tudják, melyik csapatról van szó. Ez utóbbit egyébként a brit kollégák valahogy nem igazán képesek felfogni. Sokan írták a közöségi oldalakon, hogy mindhárom tervnél zavarja őket, hogy a pajzson belül van az Everton felirat, el lehetne hagyni. Mégis minek, kérdik, mondván "we know, who we are..." Igen, mi tudjuk, de Anglián kívül kis túlzással senki. Hahó, elmúltak a 80-as évek, egyelőre sajnos távol vagyunk az európai elittől! Ha a régi címerünkről elhagyjuk az Everton szöveget és az utca emberét arra kérjük, határozza meg, melyik csapathoz tartozik, százból egy talán tudja a megoldást. Jelenleg nem világszerte ismert márka az Everton, a cél pedig az, hogy azzá váljon.

Most, hogy így kidühöngtem magam, szólnék azért pár szót a három címertervről egyenként is. Az A-verzió egyértelműen a legnépszerűbb a szurkolói fórumokon, a GrandOldTeam szavazásán például 80% körüli támogatottsággal bír. Ez nem is csoda, hiszen ez a címer hasonlít leginkább a régire. Tetszik nekem is, benne van minden: a torony, a babérkoszorúk, a név, az alapítás éve, a mottó, a pajzs pedig a klasszikus formát követi. Korrekt. Meglepődnék, ha nem ezt hoznák ki győztesként.

A B-verzió tulajdonképpen a jelenleg használt logónak a felújított változata, ezzel már kapásból hátrányos helyzetű nálam. A mostani, leginkább egy darázs potrohához hasonlító torony normális jelleget öltött, valamint a sokak által hiányolt Nil satis nisi optimum mottó is a címerre került. Vékonyabb lett az aranyszínű körvonal és a pajzs sem egyszínű kék már, hanem egy kis színátmenet figyelhető meg benne (amit nem értek, hiszen ezt is kifogásolták a réginél). Bármelyik, csak ez ne legyen végleges!

A C-verzió a kedvencem. Ahogy az elsőben, ebben is megvan minden tradicionális elem, csak az egész alakja lett más. Igen, kicsit hasonlít a Portsmouthéra, de ha már egyszerű formákat szeretnének, akkor ez a legjobb választás. Lelki szemeim előtt már látom, ahogy a Nike lobbizik az elnökségnél, hogy mindenképp ez legyen... Első ránézésre egyetlen bajom volt vele, mégpedig az, hogy úgy tűnt, mintha a vastag körvonal az alsó részén leválna a pajzsról. Aztán rájöttem, hogy nem, az üres fehér rész valójában szintén egy dizájnelem, ami a 3D-s változatnál jobban látszik.


A címerek 3D-ben

Egyébként Roberto Martínez is voksolt már, ő az első terv mellett foglalt állást.

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, egyben nagyon várom már ennek az egész cirkusznak a végét is. Ahogy valószínűleg az a szurkoló is, akinek egy twitteren elejtett szellemes gondolatával fejezném be a posztot: „szerintem gyártsunk sima kék-fehér mezeket, aztán majd mindenki olyan címert varrat rá, amilyet akar!”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everton.blog.hu/api/trackback/id/tr398307040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toblerone 2013.09.24. 14:16:17

Ez a szavazás nem nagyon akar működni, legalábbis nekem. Másnak jó?

338468 2013.09.24. 16:03:05

[toblerone](#1723916): Kicseréltem egy másikra, remélem így már működik. ;)

347007 2013.09.24. 19:55:17

B megoldast tartom jonak, es jonnek is az eredmenyek a csapat jo formaban van, erdekel mit jatszanak ma este a fulham ellen.

Bíró Gergely 2013.09.24. 21:40:30

Én már annak is örülök, h van aki rajtam kívül szereti ezt a csapatot Magyarországon és fel is nézek és szavazok szerintem is az A vagy a C verzió a befutó sok ilyet írjál még tetszik, hogy törődsz a csapattal...;)

269178 2013.09.24. 22:02:56

Akkor én a morgolódó öregekhez tartozom, mert még mindig feleslegesnek tartom a címercserét. De mivel a mostani felháborító, a régit meg úgy sem hozzák vissza, az A nálam egyértelműen a befutó, a C tetszik a legkevésbé, de a B-t sem látnám szívesen.

265451 2013.09.24. 23:01:21

Egyértelműen az A verzió a legmegnyerőbb, mondjuk lehet hogy az előző végett. Remélhetőleg a pipás cég is rábólint és figyelembe veszi a szurkolói óhajt, nem csak a saját érdekeit figyeli hogy ezt nehezebb (költségesebb) legyártani. Mondjuk sajnos nem igazán jellemző az ilyen gigacégekre az ilyesmi.... Nem nagyon értem egyébként hogy a 2.-ból miért hagyták ki a babér koszorúkat, ha már 3 félét akartak csak más dizájnnal. Na mindegy...

338468 2013.09.25. 16:16:39

@Querocha86: Nagy kár a Ligakupa-fiaskóért, eléggé kijózanító volt, pedig előtte csak jót tudtam mondani a csapatról. [Bíró Gergely](#1725140): Köszönöm, igyekszem! Annak pedig felettébb örülök, hogy még egy szurkoló idetalált. :) @Gerion17: Azért nincs harag, ugye papi? :D @shamal: Igen, nekem is feltűnt a babérkoszorúk hiánya a másodiknál. Mondjuk nekem úgy sem tetszene...

269178 2013.09.26. 12:20:07

[Latz](#1728375): semmiképp, és azért olyan öreg sem vagyok :)

Gascoigne75 2013.12.30. 22:59:22

A C-verzió nem is olyan rossz :)
süti beállítások módosítása